Världens sötaste grisar finns i Gränna

Sötaste grisarna i Gränna

Polkagrisarna är definitivt de sötaste grisarnas som finns. Deras popularitet saknar motstycke i vår tid. De är en stor anledning till att Gränna lockar en miljon turister varje år.

Amalia Eriksons historia är ett fint arv som polkagrisbagarna värnar om. Att hon fick tillstånd att starta ett sockerbageri på Brahegatan mitt Gränna 1859 och ha som sitt levebröd till hennes död 1923 är en fin historia att ta del av. Än idag är det många som får sitt levebröd från polkagrisen, i Gränna med omnejd finns det elva polkagriskokerier. Fem av dem är verksamma året om.

– Amalia hittade inte på receptet. Karamellen fanns redan på marknaden innan Amalias entré. Amalia blev känd för att hon var den första som utformade den till en polkagrisstång, berättar Håkan Jorikson, chef på Gränna Museum.

Får jag lov med en gris?

Polkagrisens namn är även det en söt historia. På 1850-talet var det populärt att dansa polka och ordet blev till ett modeord. En sötsak kallades gris. När pojken bjöd upp flickan till dans bjöd han henne samtidigt på en ”gris”.

Amalia var förmodligen den som kom på namnet polkagrisar och det finns inte mycket som slår smaken av en färsk röd-vit randig polkagrisstång. Så ett besök hos Polkaprinsen och Grenna Polkagriskokeri är ett måste när man svänger av vid Vätterns pärla Gränna.

Om Amalia Eriksson

Amalia Eriksson föddes i Jönköping 1824. Hennes föräldrar och syskon dog i en koleraepidemi när hon bara var tio år. Vid 31 års ålder flyttade hon, tillsammans med familjen där hon tjänade som piga, till Gränna och gifte sig två år senare med skräddaren Anders Erikson. Maken dog redan 1858, bara en vecka efter att hon fött parets dotter.

Vid mitten på 1800-talet var kvinnor fortfarande uteslutna från näringslivet, men kunde av sociala skäl få tillstånd att driva egen verksamhet. Amalia Erikson fick efter makens död 1859 tillstånd att bedriva bageri och börja tillverka karameller.

Amalia blev den första som tillverkade polkagrisar, en produkt som lanserades 1859. Hon var duktig på det hon gjorde och polkagrisstången blir en framgångssaga. Polkagrisen gör henne förmögen och hon blir även en inflytelserik person för Gränna.