Sommarens smaker på flaska

Tid: 55 minuter

Ingredienser till 1 liter jordgubbssaft

  • 2 liter jordgubbar
  • 3-4 dl vatten
  • 5 1/2 dl strösocker per liter avrunnen saft
  • 1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft

Så här gör du

  1. Skölj och rensa jordgubbarna.
  2. Koka upp vatten, lägg i jordgubbarna och låt allt småkoka under lock i 10 minuter.
  3. Häll upp fruktmassan i en silduk och låt saften rinna av i cirka 30 minuter.
  4. Mät saften och häll upp i en ren gryta. Blanda i socker efter mängden saft och låt allt koka upp på nytt. Låt allt sjuda i cirka 10 minuter. Se till att allt socker smält!
  5. Skumma saften noggrant.
  6. Blanda i natriumbensoaten i lite av den varma saften. Blanda den sen med övrig saft.
  7. Häll saften i ordentligt rengjorda flaskor.
  8. Fyll i ända upp och sätt på skruvlocken på en gång.
  9. Förvara svalt och mörkt, har du en matkällare är det perfekt.