Äppelsmulpaj med smak av flingsalt

Tid:45 minuter

Ingredienser

  • ca 800 g äpplen
  • 1 tsk kanel
  • 2 tsk socker
  • 1 krm flingsalt (viktigt att det är flingsalt som används)
  • Smör till formen

Smul

  • 125 g kallt smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 1/2 dl socker
  • 1/2 - 1 tsk flingsalt
  • (viktigt att flingsalt används, används vanligt salt minska på mängden)

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Smul: Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt, ta lite i taget av flingsaltet och smaka av degen allt eftersom så att sältan blir lagom.
  3. Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar.
  4. Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform, ca 28 cm i diameter (för 6 port). Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 minuter, tills den fått fin färg.
  5. Låt svalna något innan servering!

Till servering

  • Vispad grädde
  • Vaniljsås
  • Glass

Här finner du lokalproducerade ingredienser till dina framtida äppelpajer:

  • Rudenstams Frukt & Bär
  • Vistakulle Fruktodling