Matrundan bjuder in till Smålands Toscana

Välkommen till Sveriges Toscana 

Svänger du av motorvägen norr om Huskvarna och fortsätter på riksettan möts du av ett vackert böljande landskap som kantas av prunkande frukt- och grönsaksodlingar. Du befinner dig nu i det område som fått smeknamnet Smålands Toscana.

Äppelodlare i samarbete

Rudenstams, Vistakulle Fruktodling och Gisebo Vin, är tre producenter som håller till här.

– Gränna Matrunda är ett bra initiativ för att marknadsföra våra trakter. Tillsammans får vi producenter nu visa vilket fint utbud av mat som det finns i det här området, säger Jonas Rudenstam, delägare i Rudenstams Bär & Frukt AB.

Vätterbranterna är idealiska för odling av olika slag. Här finns det tredje största äppeldistriktet i Sverige. Det är flera faktorer som gör att området passar för äppelodling, som den fina jordmånen, klimatzon 1 och 2 och Vättern som försenar våren och förlänger värmen på hösten.

Det finns idag tre äppelodlare i äpple-dalen som den även kallas. De ser sig inte som konkurrenter utan säljer sina produkter till samma grossist genom den gemensamma odlarförening Vätterfrukt.

– Vi är för små för att konkurrera med varandra. Istället samarbetar vi och byter tjänster med varandra. Våra konkurrenter finns på den internationella marknaden, säger Jonas Rudenstam.

Svenska aromer

Fredrik och Jonas anser att de svenska äpplena är sötare, godare och bättre att äta än de importerade. De utländska måste fraktas långa sträckor och är lagringsbesprutade för att kunna stå sig under transporten. 

– Sverige är ett av de hårdast reglerade länderna i världen när det gäller besprutningsmedel och gödning. Därför bör konsumenten välja äpplen från våra svenska odlingar, säger Jonas Rudenstam.

Mustiga smaker

Skördens storlek kan variera från säsong till säsong. Det har äppelodlarna märkt av de senaste åren. 2018 var det bästa året för Rudenstams sen starten på 1950-talet medan 2019 var ett riktigt dåligt år då skörden frös sönder på våren. Det har gjort att Vistakulle fruktodling och Rudenstams skaffat sig flera ben att stå på som exempelvis egna musterier och butiker där man säljer närproducerat.

– Dryckesförädling är även en viktig del i vår verksamhet. Vi har tagit fram elva drycker från vår egen odling och fem av dem är alkoholhaltiga. De sistnämnda säljer vi till grossister, systembolaget och restauranger, säger Fredrik Knutsson, delägare i Vistakulle Fruktodling.

Eget vin från Smålands Toscana

Toscana är världsberömt för sina goda viner. I Smålands Toscana har några producenter gett sig in i branschen. En av dem är Per Tengblad som driver Gisebo Vin. För honom startade allt när han köpte in 600 vinstockar 2014.

I fjol experimenterade han med orange-, mousserat och vittvin, på druvorna solaris och rondo. Det utmynnade i sju olika sorters viner. Halva produktionen är kvar och tanken är att sälja den på system-bolaget i höst.

– Det är kul att sälja det där, men ändå roligare att ha egna vinprovningar. Då får jag ju höra deltagarnas omdömen om vinerna vilket är lärorikt, säger han.

Per Tengblad började med vinframställning som en hobby och det har nu vuxit och blivit mer än en hobby. Under matrundan går det att besöka Gisebo Vin och provsmaka vinerna i små glas. På så sätt kan var och en bilda sig en uppfattning och hitta sina egna favoriter.