Grevskapets köttproducenter håller landskapet öppet

Matrundans köttproducenter

Är du ute efter närproducerat lamm-, nöt- eller griskött? Ta en tur genom grevskapets vackra landskap. Matrundan Gränna erbjuder spännande och trevliga utflyktsmål till flera sådana landsbygdsföretag.

Från pris till smak på Lupiners Gård

– Den här matrundan betyder väldigt mycket för vår del. Det är ett gyllene tillfälle att ge våra besökare en inblick i vad vi sysslar med på vår gård, säger Hanna Lupiner, lammproducent. 

Det finns flera olika faktorer som spelar in när vi ska handla kött. Förr i tiden var priset det viktigaste. Idag är det andra kriterier som gäller såsom ursprung, smak och kvalité. Vad vi väljer spelar stor roll för miljön. Svensk köttproduktion skapar inte bara sysselsättning. Den ökar även den biologiska mångfalden och ser till att hålla landskapen öppna. Gotlandsfåren på Lupiners Gård sköter den sistnämnda sysslan med bravur på gårdens ägor. 

– Vi planerar att ha guidade turer för mindre och bokade sällskap under matrundan. Tanken är att hålla till i hagarna där djuren betar och berätta om vår verksamhet, säger hon. 

I september hoppas Hanna att gårdsbutiken ska stå klar. Där kan kunderna hämta beställda lammlådor med frysta styckdetaljer, köpa lammskinn och lokalt producerat hantverk. 

– Kärnan i vår verksamhet är att vi har välmående djur. Vi jobbar ständigt med ett utpräglat hållbarhetstänk, säger Hanna. 

Sveriges största och världens äldsta på Boson Gård

Boson Gård är ett annat utflyktsmål som är mest känt för att ha Sveriges största dikobesättning av Chianina. Det är en av världens äldsta koraser med anor tillbaka till 400 före Kristus. På gården finns även korsningar av Hereford, Angus och Chianina. 

– Vi är väldigt stolta över vad vi gör. Därför känns det extra kul att få visa gården och berätta om våra djur. Matrundan Gränna är ett mycket fint initiativ, eftersom den ökar förståelsen för det som produceras på landsbygden, säger Stefan Adolfsson, ägare av Boson Gård. 

Naturligt rökt på Visingsögrisen 

Visingsögrisen är ett exempel på hur olika entreprenörer samarbetar i Grevskapet. Företaget startade 2017 och ägs av Sara Lantz och Jimmy Svensson. De har haft slaktsvinuppfödning under många år och var nära att ge upp efter att deras ladugård och livsverk brann ner 2008. Men det gjorde de inte. 

Istället valde de att satsa på en ny hypermodern anläggning som idag har 840 slaktgrisar. Visingsögrisen säljer köttlådor, med styckdetaljer och förädlade produkter, till privatpersoner via sin webbutik och REKO-ringen och har egen utkörning av dem. 

– Vårt kött tillreds i riktiga rökar utan några tillsatta aromer och finns även tillgängligt hos Ravelsmark som är en köttproducent och grönsaksodlare på matrundan. Vi säljer det i deras gårdsbutik söder om Gränna. 

Hugos berömda isterband

Matrundan Gränna har även sådana som förädlar det lokala köttet. Det mest kända exemplet är Hugos Chark i Örserum som bland annat erbjuder isterband, falukorv, blodpudding, leverpastej och chorizokorv. 

Företagets nisch är en småskalig tillverkning med riktig rökning utan tillsatta aromer, färgämnen eller smakförstärkare. Hugos Chark är känt i hela landet för sina Isterband som är tillverkade på traditionellt småländska vis. De görs även numer enligt samma recept som när röken invigdes 1934. 

Flera kändisar brukar passa på att handla Hugos isterband när de är i trakterna. 

– Det kommer in någon då och då och handlar av oss. En som tittar in här med jämna mellanrum är stjärnkocken Leif Mannerström, säger Anna Nilsson, ägare av Hugos Charks butik.